Kleemar ni običajen glasbenik. Je persona, ki je s pomočjo svojega raziskovalnega duha preko zaznavanja subtilnih sporočil v besedilih Aerosmithov in izdelkih firme Atari ustvarila povsem samosvoj pogled na svet ustvarjanja glasbe. Najbolj zgrešeno bi bilo in je (zgolj) trditi, da je Kleemar ustvarjalec IDM ali elektronske glasbe. Opis allrounder je zato veliko primernejši in veliko bolj ustreza njegovemu dojemanju in zajemanju glasbe z vseh vetrov.

Njegov instrument so tipke, bodisi klaviaturske bodisi računalniške ali pa tiste na ritem mašini, ki ga prisilijo, da se opogumi in začne delati lastne komade. Glasba, ki je ujeta na kleemarjevih na posnetkih, zveni natančno, čisto in zelo podrobno razdelano. Krasi ga (>posredno pa njo - glasbo<) odličen občutek za ritem, uho božajoče melodije, inovativen in enkraten občutek za recikliranje že slišanega v povsem lastno kleemarsko zvočno podobo.

Kleemar je že leta 2004 sodeloval na Klubskem maratonu Radija Študent. Čeprav je glavna komponenta njegove glasbe elektronika, se ni odločil za »laptop« varianto nastopanja ampak je zbral zasedbo izkušenih prekmurskih glasbenikov »därectalchex«, ki so jo na začetku tvorili Sašo Benko (Werefox, Manul, Psycho-Path, Bekko), Jernej Šavel (Psycho-Path, Lollobrigida) in David Halb (Werefox, Sphericube, Lollobrigida). Poleg maratona je skupina imela zelo odmeven nastop na Sajeti in gostovala v Izštekanih Jureta Longyke.

Kasneje se »därectalchex« zreducirajo samo na dva člana, Benku se pridruži Ivor Knafelj (Stekli psi, Bekko, Plüg) in kleemar nastopi kot predvozač Dan Deacona v K4.

Kleemar za nekaj časa zamrzne svoje delovanje in se pridruži hrvaško-slovenski zasedbi Lollobrigida, s katero uspešno nastopa po državah bivše Juge.

Lansko leto sta domači neodvisni založbi Moonlee Records in God Bless This Mess stopili skupaj za skupno izdajo razigrane multižanrske zasedbe TRUS! in dolgo pričakovani prvenec enfant terribla domače IDM elektronike kleemarja. Navihana druščina je združila moči, olupila banano, vam olupek vrgla pod noge, na polovico narezano banano pa servirala v obliki skupnega vinilnega ploščka poimenovanega ”Banana Split”.

”Banana Split” prinaša dvojno razburljivo dozo pronicljivega in radovednega glasbenega izraza. TRUS!se polni ustvarjene energije in zvedavosti na svoji strani vinilke sučejo med igrivostjo postpunka, nagajivostjo indie-elektronike in zabrisane zapeljivostji trashy popa. Njihov glasbeni izraz je torej tudi na novem ploščku nemogoče ujeti v žanrske predalčke in povleči jasne primerjave z referenčnimi glasbenimi ustvarjalci, kar je razlog več, da zastrižemo z ušesi in vsemu skupaj raje preprosto prisluhnemo. Na drugem delu ploščka pa kleemar skrbi za sentimentalno eterično elektroniko, ki raziskuje melanholično subtilne mikroambiente in blagozvočno atmosfero. Tudi kleemar ostaja žanrsko neulovljiv, saj v njegovem ustvarjanju slišimo zelo raznorodne vplive, kot so npr. Mount Kimbie, Dan Deacon, Gold Panda, Four Tet, Album Leaf, Caribou …

”Banana Split” je postrežena kot 12'' vinilni plošček ter kot brezplačni dolpoteg platforme Bandcamp, kjer pa lahko vsak pravi glasbeni zanesenjak tudi sam določi ceno oz. višino podpore.

 

Info:

https://www.facebook.com/kleemarkleemar

http://kleemar.bandcamp.com/album/banana-split

https://soundcloud.com/kleemar

https://myspace.com/kleemar