Mlada Beltinska banda je bila ustanovljena leta 1997 z namenom nadaljevati kulturo in tradicijo prekmurske glasbe, legitimni nasledniki legendarnih Kociprov, Miška Baranje in drugih manj znanih, ki so sodelovali pri ohranjanju ljudskega izročila v našem kraju in okolici. Etno glasbena skupina, katero je sprva sestavljalo 10 članov, se je skozi leta izoblikovala v kvintet mladih glasbenikov, starih od 18 do 21 let.

Njihov repertoar obsega pesmi in plese iz Prekmurja, Madžarske, Rusije, Bele krajine, zadnje čase pa tudi skladbe s sodobnejšim pridihom, kot je priredba pesmi Čas prekmurske skupine ŠKM banda ter Voda v očeh iz istoimenskega nagrajevanega filma Jožeta Baše.

Nastopajo na številnih glasbenih prireditvah, festivalih in raznih koncertih širom po Sloveniji in izven njenih meja (Nemčija, Poljska, Francija, Belgija, BiH, Srbija…). Potrebno je tudi omeniti, da so kot gostje nastopili na koncertu Vlada Kreslina v Cankarjevem domu in TV Slovenija je o njih posnela posebno oddajo v okviru mladinskega programa, ki je bila predvajan tudi v tujini.

Izdali so že zgoščenko in priložnostno brošuro v kateri je kratek opis ljudske instrumentalne glasbe prekmurskih Slovencev ob prehodu v tretje tisočletje, z naslovom Prekmurska herbija na kateri je 18 prekmurskih ljudskih pesmi in plesov.

Leto 2008 zaključujejo na najboljši možni način, in sicer z izdajo prvenca,  preprostega a pomenljivega imena Špilaj pod okriljem založbe God Bless This Mess records, na kateri se poleg uvoda in že prej omenjenih skladb »Čas« ter »Voda v očeh« nahaja še 10 instrumentalnih skladb:

Miha Kavaš : violina
Blaž Ščavničar: klarinet
Dani Kolarič: cimbale
David Santro: harmonika
Luka Ščavničar: kontrabas