ŠTEFAN KOVAČ - MARKO BANDA

Štefan Kovač Marko banda ali krajše ŠKM banda je štiričlanska instrumentalna zasedba iz Beltinec v Prekmurju.

ŠKM banda je v preteklih letih našla in izoblikovala svojstven glasbeni stil. Njihovo glasbo bi lahko opredelili kot post jazzrock, vendar je to ozka definicija, saj se z vsako skladbo lotevajo novih zgodb in iščejo njej edinstven pristop ter zvok. Skladbe so tako intenzivne in zračno neprepustne, v njih pa se pojavlja mnogo ritmičnih in razpoloženjskih sprememb.

ŠKM banda je predvsem bend za slišati v živo - njihovi nastopi so kot potovanje skozi emocije: od mehkih in sanjavih milozvočij, preko nagruvanih funky pokrajin, do nervoznih, jeznih in eksplozivnih prebliskov.

Beltinski kvartet je do zdaj za neodvisno prekmursko založbo God Bless This Mess izdal pet studijskih albumov: »Patentat« (2005), »Šamar–Janka« (2008), »Rdeči« (2011), »Panontikon« (2014) in »nouvi sad« (2019) . Vmes pa še »live-dvd« Izštekani (2010).

Do zdaj so dodobra prečesali slovensko klubovje, koncertirali na festivalih, ter tourali po Evropi in državah bivše Juge. Člani zasedbe sicer muzicirajo tudi v drugih bendih ali projektih aktivne prekmurske glasbene scene in širše (Hexenbrutal, Bekko, Ludovik Material...).

Bend se je konec septembra 2013 odpravil na  8-dnevno turnejo po Češki, Slovaški in Nemčiji. Družbo jim je delal duo Najoua.

ŠKM banda so lani praznovali 10-obletnico delovanja s koncertom v domači Ambasadi ŠKM konec junija, kjer so predstavili nekaj novih komadov. 10-obletnico so še enkrat ovekovečili na Specijalkinem večeru »2013«, 13.12. v Gali Hali na Metelkovi.

Info:

Bandcamp
Facebook
Last.FM